måndag 19 maj 2014

Extrapengar!

Extrainkomster vill många ha, så även jag, och därför spanar jag hela tiden efter nya sätt att få in några sköna slantar. Jag har nog läst varenda bok som finns om privatekonomi och hur man tjänar pengar, allt ifrån ”Den rikaste mannen i Babylon”, ”Fyra timmars arbetsvecka” till ”The Cheapskate next door” och ”750 spartips för barnfamiljer”.
Hur kommer det sig då att jag inte är miljonär än, eller ens förmögen det lilla minsta? Jaaa... det undrar jag också ;-)
Jag tror inte att tipsen från en enda bok, eller ens en gång från tusen böcker kan göra någon rik. Det beror naturligtvis till stor del på eget driv och vilja, men faktiskt även på mått av risktagande och en stor del tur.... Tyvärr...
Rik på pengar är kanske inte heller det man i första hand strävar efter, utan det kanske är som Tim Ferrris skriver i ”Fyra timmars arbetsvecka”; att folk inte vill HA en miljon kronor utan man vill leva som om man hade det. Eller i alla fall så som man tro att en miljonär lever.

Men hur gör man då, om man känner att man vill ha lite mer pengar på fickan, eller man vill betala av sina lån lite snabbare för att bli mer fri och komma närmare den där drömmen; att leva som den som har en miljon?
Tänkte dela med mig lite av idéer som jag har, men jag har inte provat alla själv! Om, och i så fall hur du ska betala skatt på de pengar du eventuellt får in bör du kolla med skatteverket!

  1. Sälj lotter. Be företag att donera vinster, tillverka fina vinster själv eller köp in vinster för en del av pengarna du beräknar att du tjänar på lottförsäljningen.
  2. Delta i betalda undersökningar via internet. Det är väldigt olika hur man får betalt på dessa sidor, kolla innan så du vet!
  3. Handla med valutor. Ska vara ganska enkelt nu, via plattformen eToro, men jag har inte provat själv!! Var medveten om att du kan förlora de pengar du satt in.
  4. Sälj fika, mackor, kaffe, saft, popcorn, godis, kakor där det samlas mycket folk. Kolla om du behöver nåt tillstånd först!
  5. Naturligtvis säljer du väl allt du inte behöver via Tradera, Blocket eller loppisar....?! (standardtipset nr 1!!!)
  6. På våren kan du driva upp plantor och sälja. Plantor säljer även bra via nätet.
  7. Skriv en bok! Eller... skriv artiklar, slogans, reklamtexter och liknande till företag och tidskrifter som betalar för det.
  8. Blogga, försök tjäna pengar på annonsintäkter.
  9. Bli homepartyförsäljare, finns flera företag som ordnar detta inom många olika produktkategorier.
  10. Renovera saker och sälj dem vidare.
  11. Tillverka saker och sälj. Naturligtvis utgår du från din egen kreativitet och kunskap här.
  12. Sälj olika tjänster; passa andras djur, barn, hus eller liknande, erbjud enklare manikyr, pedikyr, hårklippning eller liknande. Klipp gräs, kratta löv, skjutsa saker till återvinningen. Många djurägare är villiga att betala dyrt för att få hjälp att klippa klorna på sina djur, är du duktig kan du hjälpa till här!
  13. Den som är duktig tekniskt har naturligtvis stora pengar att tjäna på olika tjänster, allt från att hjälpa folk med olika dataprogram till att justera TV-antenner.
  14. Bli privatlärare i något du är duktig på. Kan du sy, spela ett instrument, snickra, laga mat? Alla dina talanger kan omvandlas till en kurs för andra!
  15. Du kan vara fotograf åt folk vid olika tillställningar, t.ex. födelsedagar, dop eller bröllop.
  16. Odla grönsaker och sälj. Groddar är lättodlat även om man bor i lägenhet.
  17. Anmäl dig som MysteryShopper hos företag som betalar för att ha någon som kollar kvalitén på deras service.
  18. Leta efter ett extrajobb. Inom omsorgen behövs ofta timvikarier.
  19. Fiska, sälj färsk fisk till folk som beställt i förväg.
  20. Städa och tvätta bilar åt folk som inte har tid och lust att göra det själv.
Ja, det var några tips från mig. Kanske kommer du på fler själv? Fyll gärna på med egna ideér i kommentarerna här under!
Lycka till med extrainkomsterna!!!

/Spara

onsdag 7 maj 2014

Kostnader

Ibland känns det som att man alltid får samma gamla råd när man ska spara pengar. Det gäller att dra in på sina cafe latte och impulsköp av kläder och skor. Fundera över om man behöver sin andra bil eller någon bil alls, kanske kan man åka kollektivt eller cykla istället?
Ja, visst kan det väl vara så enkelt att spara, men alla lösningar ligger inte i att ta med sig matlåda till jobbet, även om man tjänar väldigt mycket på det också. För en del människor, jag skulle tro ganska många, är inte en fika på stan det som stjälper hela lasset. Det är en utgift som man kan klara, om den inte sker med allt för stor regelbundenhet. Men alla utgifter som med tiden, med livet smyger sig på en, pengar som bara rinner bort utan att man nästan vet vad det är man betalat för. El, vatten, telefon, internet, TV, bil-lån, amorteringar, försäkringar. Försäkringar, ja det är något vi betalar dyrt för, oavsett om man försöker prispressa dem så mycket det går eller ej. Barnen, hunden, katten, bilen, hemmet, man själv, alla andra saker man äger; allt ska försäkras. Bara försäkring för tre barn och mig själv är en tusenlapp i månaden, sedan kommer alla de andra sakerna jag räknade upp nyss, bilen 500, huset 500, hunden 300.... Det rinner iväg. Och det är ju inte förrän det händer något tragiskt som man har någon som helst nytta av alla de pengar man så troget betalat in under åren...
Men, nu var inte det här tänkt att bli ett inlägg om försäkringskostnader, utan ett inlägg om att det faktiskt kan vara svårt att spara när man redan slutat med fikabesöken och de där kläderna man ändå inte använder mer än en gång.
Vi betalar för så mycket i vårt samhälle, så mycket som är tjänster som vi knappt förstår. Jag förstår inte allt jag betalar för i alla fall. Många gånger gör jag så gott jag kan och hoppas på det bästa. Men jag har ju en smartphone, bredband hemma och betalar för vatten, el och andra saker som man inte direkt kan ta på fysiskt.
Vad kan man göra för att spara då?
Hur jag än funderar på det kommer vi aldrig att igen bli ett hushåll med en bil. Vi var det förut, innan jag hade körkort, men det är länge sedan, och absolut inte aktuellt längre eftersom vi bor på landsbygden och här går inga bussar till något av våra jobb. Jobba hemifrån? Inte möjligt vare sig i mitt vårdyrke eller makens industrijobb. Sluta jobba? Nej, den vändan har vi kört när barnen var små, och att klara sig på marginalen hela tiden är alldeles för jobbigt. Då är det faktiskt enklare att ha ett arbete. Bilen blir ett måste, kanske ett nödvändigt ont i våra liv.
Mat går det ju att spara mycket på, främst genom att laga själv hemma, och att ÄTA UPP det man lagat. Därför är det billigare att laga mat som hela familjen gillar, och som bli just uppäten, än att göra superbilliga rätter om ingen tycker om dem. (Kan man få till en kombo här, är det guldpotential!)
Alla prylar man vill ha/behöver finns ju att få tag i begagnade, och det kan spara mycket pengar. Om grejen är hel, eller går att fixa så den blir det. I värsta fall får man köpa nytt, MEN köp bara det du VERKLIGEN vill ha och behåll grejen så länge det någonsin går. Då spar du både pengar och miljö.
Dela ditt hem med andra. Bo fler tillsammans, för boende är dyrt. Ett hus på landet är mycket billigare än en lägenhet i stan, men då kanske du står där och måste ha bil istället, vilket kan bli dyrt. Spåna på olika lösningar. Hyr ut ett rum i huset, ta en inneboende. Det kan bli både intressant och lärorikt. (Eller fasansfullt jobbigt, men man vet inte förrän man provat!!)
Sluta med saker som är engångs. Bindor, blöjor, servetter, tallrikar, bestick, handdukar, disktrasor, och så vidare är saker som inte behöver användas en gång och sedan kastas. Satsa på varianter i tyg, och tvätta dem i en full maskin. Det bästa mensskydd som finns är förresten en menskopp, kostar runt två-tre hundra och kan användas i upp till tio år. Finns inget billigare, skönare och bättre!
Sluta köpa onödiga tjänster, lär dig att göra saker själv istället! Jag har slutat gå till frissan. 400 kr spar jag varje gång jag låter bli, och det är bara klippningen. Håret klipper jag själv hemma (har kollat på youtube hur man gör) och så färgar jag det med henna. Total årskostnad; sax 200 kr, färg 200 kr. Långt hår eller riktigt korta herrfrisyrer är enklast. Till det senare är ju en trimmer att föredra och den kan ju kosta en del, men klipper man fler än en herre lönar det sig snabbt.
Ja, det var väl de bästa spartipsen för den här gången, hoppas du haft nytta av några av dem!


//Spara