onsdag 16 oktober 2013

Dagens spartips!

Dagens spartips är helt enkelt mental träning. Se dig omkring vad du har i ditt liv som gör dig glad och tacksam. Fokusera inte på något dåligt för stunden, utan se bara det fina just nu.
Försök vara nöjd med dina materiella ting, för de är just bara materiella.
Det vet vi ju alla, att det som berikar livet mest är människorna runt omkring oss.

Ge dig inte in i slit- och släng träsket. Våga stå kvar, lappa och laga det som går. Använd sakerna till de verkligen är utslitna, eller se till att de får leva vidare hos någon annan. Ät lite enklare mat, och laga så mycket du kan själv från grunden. Om du inte kan, prova, öva och våga misslyckas! (Jag har försökt lära mig baka matbröd i många herrans år nu; och först på senare tid börjar familjen tycka att jag lyckas riktigt bra! Ibland.)

Bland dem som har hus är trenden ju att renovera och byta ut så gott som allt, fönster, tak, kök, badrum. Men jag läste i en bok om husrenovering, att om man äger ett hus som är byggt före 1960, ska man inte byta fönstren om det verkligen inte absolut är kört med dem. (Vilket det tydligen sällan är). I gamla hus är fönstren gjorda av riktigt kärnvirke, som är betydligt mer hållbart än de material man har idag, och fönstren kan verkligen se riktigt usla ut, men ändå gå att rädda.
Tegeltak är en till grej som man inte behöver byta ut i första taget. Byt plattorna som är trasiga. Tvätta taket. Sköt om det, alltså. Ett tegeltak kan ligga i 200 år. Det ni!!
Så se ditt hem med nya ögon, kanske det räcker med en storstädning och lite målarfärg för att du ska känna dig tillfreds?

Använd din fantasi innan du öppnar din plånbok!
/Spara

måndag 14 oktober 2013

Hemmapyssel

Idag har jag pysslat hemma. Sytt grytlappar, kokat marmelad på tomater som aldrig ville bli röda (smaksatt med lite chili), gjort färskost av filmjölk, kryddad med salt, örtpeppar och hackade oliver. Av vasslen från osten blev det degvätska till matbröd som nu står och jäser.

Till middag blev det spenatsoppa med ägg, en riktigt budgetklassiker.

Spara pengar behöver verkligen inte vara begränsande eller tråkigt. Jag tycker man får känna sig extra kreativ när man vill komma långt med små medel!
Se till att spargrisen är mätt!!
//Spara