lördag 31 augusti 2013

Äta billigt

Att äta billigt är ganska lätt såhär på hösten när det är skördetid. Löksoppa, kålsoppa, trevliga grytor och långkok eller långkörare i ugnen är perfekt. Själv är jag fuskvegetarian (jag äter alltså fisk) och även det gör maten billigare. För att äta riktigt billigt är det viktigt att ta vara på vad naturen ger och gå ut och plocka sina egna delikatesser.Det går fortfarande att koka finfin nässelsoppa, om man hållit efter och klippt ner nässlorna efter hand. Grannarna kom över med ett par gigantiska zucchini, en enda räckte till två gratänger!
Till den äter jag stekt ägg, det är gott.

Sedan jag blev vegetarian har jag helt enkelt plockat bort köttet från många rätter; t.ex vita bönor, ägg och bacon eller korv, är nu bara vita bönor och ägg. Tacos är en annan rätt som går utmärkt att bara ta bort köttet, brukar man inte ha bönor till, så får man ju lägga till dem extra förstås.

För att hålla maten billig gäller det att hålla den så enkel med så få ingredienser som möjligt. Inte heller behöver man variera rätterna så otroligt mycket till vardags, att äta samma middag två kvällar i rad är det ingen som dör av, i många fattiga länder äter ju människor samma gröt, varje dag året runt! Frukosten kan gärna bestå av gröt med sylt eller socker. Bären är ju bäst och billigast om man plockat själv.
Till lunch finns det ibland nudlar att köpa fem för en tia och tillsammans med en hårdmacka och ett äpple håller man sig mätt och har ändå fixat lunch för under fem kronor.
En annan, men väldigt mättande favorit är kokt ägg, någon sorts bönor och spenat till, spenaten kan vara färsk eller tillagad, fryst, det spelar igen roll.
Te är den absolut billigaste drycken, och har du som jag, svartvinbärsbuskar utanför knuten är teet alldeles gratis! Hallonblad, blåbär, björk, nässlor och mjölkört går också bra att göra te på.
Sen kanske en del tycker att det är äckligt eller tråkigt att inte variera maten så mycket, men olika smaker kan man göra genom olika kryddningar. Dessutom är det så, att man vänjer sig vid olika sorters mat, och det man är van, det tycker man om.
För att vara snäll mot miljön och våra barns framtida värld bör vi alla äta så lite kött som möjligt, det är även snällt mot din plånbok, så du gör många goda gärningar i en!
Hoppas du fått lite inspiration till att äta billigt och gott!
Vänd på kronorna!
/Spara